Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA GRAECO-CATHOLICA VARADIENSIS - Ediţia nr.1-2 din 2015  
         
  Articol:   INDIVIDUARE, SINCRONICITATE ȘI O NOUĂ PARADIGMĂ / INDIVIDUATION, SYNCHRONICITÉ ET UN NOUVEAU PARADIGME.

Autori:  DANIELA SOREA.
 
       
         
  Rezumat:  Individuare, sincronicitate și o nouă paradigmă. Elaborată de C. G. Jung ca alternativă terapeutică la psihanaliza freudiană, psihologia analitică a suscitat controverse deopotrivă între oamenii de știință și între teologi. Jung și-a valorificat experiența clinică în direcția susținerii existenței imaginii lui Dumnezeu în psihicul oricărei ființe umane. Jung consideră fenomenele de sincronicitate drept semnale ale declanșării procesului de individuație și indicatori ai direcției de derulare a acestui proces. Concepția lui Jung converge cu teoriile fizicii contemporane, într-o paradigmă cognitivă nouă. Discursul său poate fi considerat transdisciplinar. Basarab Nicolescu indică transdisciplinaritatea drept modalitatea adecvată de raportare la realitatea complexă din descrierea fizicii contemporane.

Cuvinte cheie: psihologie analitică, inconștient colectiv, arhetip, individuație, sincronicitate, transdisciplinaritate, Dumnezeu, mecanică cuantică, paradigmă
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă